Wat houdt re-integratie tweede spoor in?

Het is natuurlijk vervelend als je voor langere tijd arbeidsongeschikt bent verklaard, het maakt niet uit met welke reden het is. Aan het werk zijn is toch een stukje structuur in je leven, waarbij je een routine hebt en ook een doel hebt. Maar als je al lang thuis zit dan kan aan het werk gaan wel weer een uitdaging zijn. Zo heb je re-integratie tweede spoor, wat dit precies inhoudt gaan we hieronder verder op in.

Arbeidsongeschiktheid

Zoals net ook verteld is re-integratie van toepassing als je voor een langere tijd arbeidsongeschikt bent verklaard door bijvoorbeeld ziekte of letsel. Meestal wordt er bij re-integratie eerst gekeken naar het bedrijf waar de persoon hiervoor werkte en of het mogelijk is dat hij of zij daar weer aan de slag kan gaan. Dit wordt ook wel re-integratie eerste spoor genoemd. Mocht dit voor wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn, dan wordt er gekeken naar een ander bedrijf, ook wel re-integratie tweede spoor genoemd.

Re-integratiebegeleiding

Bij reintegratie tweede spoor komt er begeleiding vanuit een externe partij kijken. Hier gaat een specialist meekijken met de werknemer om een geschikte baan te vinden die niet op de oude werkplek is. Deze begeleiding omvat ook het opstellen van een CV, sollicitatietraining bieden en het helpen zoeken naar geschikte vacatures.

Werk buiten organisatie

Het doel van re-integratie tweede spoor is dus om werk te vinden buiten de organisatie waar diegene eerst werkzaam was voordat hij arbeidsongeschikt werd verklaard. Hier wordt natuurlijk ook gekeken naar goed passend werk dat eventueel rekening houdt met dingen die ter gevolg zijn van de arbeidsongeschiktheid.

Wet verbetering poortwachter

In Nederland hebben we een wet die van toepassing is wanneer er een re-integratie proces aan de gang is. Deze wet verplicht werkgevers en werknemers om gezamenlijk inspanning te leveren om de re-integratie te bevorderen. Als je je niet aan deze wet houd, dan kan je financiële sancties krijgen.

Het is natuurlijk vervelend als je voor langere tijd arbeidsongeschikt bent verklaard en het kan ook lastig zijn om dan weer aan het werk te komen. Gelukkig kan je genoeg begeleiding krijgen, wanneer het binnen je bedrijf is waar je hiervoor werkte dan is het re-integratie eerste spoor, wanneer je externe begeleiding krijgt om een plek te vinden buiten je oude bedrijf dan wordt het re-integratie tweede spoor genoemd. Volgend de Wet Verbetering Poortwachter moet zowel de werknemer als de werkgever inspanning leveren.