Wanneer is een broyeurtoilet de juist keuze?

Er zijn tal van redenen om een nieuw toilet of een complete badkamer in een huis (of waar dan ook) te installeren. En hoewel het gemakkelijk is om je te verliezen in ontwerpen, kleuren, afwerkingen en al die mooie dingen, zijn onze beste plannen altijd onderhevig aan de harde en soms wrede realiteit.

Veel huiseigenaren zien hun badkamer dromen in duigen vallen vanwege een locatie die simpelweg te ver verwijderd is van de hoofd afvoerleiding. Dit gebeurt meestal op bijgebouwen of zolders, waar de afvoerlocaties van de badkamer niet geschikt is of onder het niveau van de hoofdafvoerleiding ligt. Zonder zwaartekracht en een grote hoofdbuis om afval uit het huis te verplaatsen, is een alternatief transportmiddel noodzakelijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden.

Wat is een broyeurtoilet?

Een normaal toilet stuurt bij het doorspoelen afval door een sifon, in een afvoerleiding en naar de hoofd afvoerleiding naar het riool. Omdat die afvoerleiding zich onder het niveau van het toilet bevindt, trekt de zwaartekracht de inhoud van de afvoerleiding erin. Hetzelfde geldt voor wastafels en badkuipen. Broyeurtoiletten daarentegen sturen afval naar een grinder unit achter het toilet of in de muur. Krachtige bladen maken het afval klein en bijna vloeibaar, dat vervolgens uit de unit wordt gepompt via een normale buis die is aangesloten op de hoofdafvoerleiding.

Broyeurtoiletten  zijn duurder dan standaard toiletten, maar het aansluiten van een pijp met kleine diameter op een bestaand systeem is veel gemakkelijker en goedkoper dan alles opnieuw laten aanleggen.

Koop je broyeurtoilet of Sanibroyeur op Broyeurwereld.nl

Of het nu gaat om een tot slaapkamer omgebouwde kelder of een buitentoilet in een werkplaats, broyeurtoiletten zoals een Sanibroyeur kunnen in een groot aantal situaties worden geïnstalleerd, mits ze zich binnen het bereik van de hoofdafvoer bevinden. Dat bereik wordt bepaald door het vermogen van de pomp en varieert per model. Veel toestellen hebben extra inlaten om een gootsteen, douche of bad aan te sluiten. Broyeurtoiletten zijn ook veilig voor gebruik in septische systemen.

Installatie en gebruik

De installatie van een een Sanibroyeur is vrij eenvoudig en kan gewoonlijk binnen een halve dag worden voltooid door een ervaren doe-het-zelver. Toch kunnen zelfs kleine installatiefouten leiden tot grotere problemen in de toekomst – iets waar je zeker niet op zit te wachten. Bestudeer de instructies grondig en volg ze strikt op. De dimensionering van de afvoerleiding moet correct zijn, de unit moet goed ontlucht zijn, bochten moeten worden geveegd en haakse bochten moeten worden uitgevoerd met twee bochten van 45° in plaats van 90°. Door dit soort details in de gaten te houden, kun je grote problemen voorkomen.

Aangezien de grinder en de pomp meestal permanent zijn afgedicht in een met olie gevulde behuizing, zouden Sanibroyeurs, mits correct geïnstalleerd, geen noemenswaardige problemen mogen opleveren. Op voorwaarde natuurlijk dat ze correct worden gebruikt.