We brengen een groot deel van ons leven in bed door. Het is dus belangrijk dat je de tijd neemt en investeert om uit te zoeken welk soort matras je het perfecte comfort geeft, waar je altijd uitgerust op wakker wordt en het liefste zonder te veel schadelijke materialen. Nou gelukkig voor ons (en iedereen) zijn er meer keuzemogelijkheden dan ooit tevoren! Niet langer kunnen we maar kiezen uit één soort matras bij je lokale winkel; als we nu rondkijken in verschillende winkels/online winkels zijn er alle soorten en maten te vinden. Van latex, hybriden tot complete natuurlijke matrassen.
Natuurlijke matrassen zijn gemaakt van materialen die van zoals het woord het al zegt de natuur afkomstig zijn. Dit is een milieuvriendelijke optie, omdat de materialen op geen zware chemische manier worden bewerkt of behandeld hoeven te worden. Ze zijn ook gezonder voor jou en jouw slaapomgeving, omdat ze dus geen schadelijke chemicaliën bevatten. Het grootste voordeel van een natuurlijke matras is dat deze waarschijnlijk ook nog eens comfortabeler is dan een matras van synthetische materialen. Dit kan de algehele kwaliteit van de slaap verbeteren.
Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van een natuurlijke matras. Een natuurlijk matras daar moet je aan wennen, vooral als je heel je leven op andere varianten hebt geslapen kan de ondersteuning anders aanvoelen. Maar hierbij geldt zoals eigenlijk bij elk matras dat het altijd wennen is.
Nu 120 nachten proefslapen op het natuurlijk Tuur® matras.
Een van de meest voorkomende matrassen zin die van polyester en traagschuim. Deze worden gemaakt van verschillende soorten olie, gassen en natriumchloride. Niet alleen de materialen zijn schadelijk voor het milieu en lastig afbreekbaar, ook bij de productie van deze materialen komen schadelijk stoffen vrij.
Als je gaat kijken naar de duurzaamheid van deze matrassen dan zijn ze o dit gebied ook een slechte keuze. De levensduur van het merendeel van deze matrassen (vooral de goedkopere varianten) gaan slechts 5 tot 10 jaar mee. In deze periode ontstaan er diverse putten en kuilen bij de heupen en lig je gewoonweg in een gat te slapen. Dit is niet goed voor de ondersteuning van de rug en omdat je na een korte tijd weer een nieuw matras nodig hebt kun je hier wel spreken van goedkoop is duurkoop. Duurzaam is deze keuze zeer zeker niet.
Een van de meest duurzamen matrassen die nu te koop zijn worden gemaakt van natuurlatex. Deze latex wordt gemaakt van de sap van de rubberbomen.
Het lastig voor de natuur is dat deze geen onderscheid ziet tussen latex gemaakt uit olie of uit rubberbomen. Ook moeder natuur maakt stoffen die niet goed voor haar is. Ja het is natuurlijk, maar beide zijn lastig afbreekbaar. Wat wel een groot verschil is, is het productieproces en het raffineren van niet natuurlijke latex of rubber.
Natuurlatex is dus afkomstig van rubberbomen, waarbij een inkeping in de boom gemaakt wordt. Hierna wordt het sap dat eruit stroomt opgevangen waar uiteindelijk de latex van gemaakt wordt.
Natuurlatex is een uiterst hygiënische materiaal en bevat anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Dit is erg belangrijk, omdat je veel vocht verliest gedurende de nacht die in je matras trekt. Je wil niet dat deze vervolgens barst van de schimmels wat weer slecht is voor je luchtwegen. Daarnaast heb je ook minder last van huisstofmijten. Een groot nadeel is de prijs, maar zoals eerder gezegd is dit relatief, want goedkoop is gewoon duurkoop in deze.
Er is een verschil tussen duurzaam en natuurlijk. Deze woorden zijn niet inwisselbaar, een natuur matras kan duurzaam zijn maar een duurzame matras hoeft niet perse natuurlijk te zijn. Duurzaam verkoopt en wordt al snel op een product geplakt zonder dat het echt duurzaam is. Het beste kies je voor een duurzaam en natuurlijk matras. Je weet dan dat je alles doet om de juiste keuze te maken in je matras. Hier moet je opletten als je een nieuw matras gaat kopen:
Kom je een matras tegen wat aan alle verwachten voldoet en toch net wat te hoog in prijs is dan raden wij dit aan toch gewoon aan te schaffen. Kwaliteitsproducten kosten nu eenmaal geld, maar op de lange termijn is dit beter voor mens, milieu en je portemonnee.
Gerelateerde bedrijven