Smart Casual Dress Code: Een guide voor de moderne man 2023

Het is de dresscode die niemand op een uitnodiging wil zien. Hij roept meer vragen op dan hij beantwoordt. Het is smart casual natuurlijk, en helaas zal het niet snel verdwijnen.

De smart casual dresscode hoeft echter geen angst en bezorgdheid op te wekken. Het kan een goede zaak zijn. Op zijn best is smart casual scherp en geraffineerd, maar ook ontspannen en comfortabel; het kan je van kantoor naar een afspraakje brengen zonder aan je stijl te twijfelen, geeft de drager zelfvertrouwen en iedereen bewondering.

Maar – er is altijd een maar – als het niet goed wordt uitgevoerd, kan het er saai uitzien en, in het ergste geval, alsof je net je pakjas over een spijkerbroek hebt gegooid. Smart casual kleding is gemakkelijk verkeerd te dragen, dus als je vastzit of op zoek bent naar een beetje high-low inspiratie, hier is alles wat je moet weten over deze altijd lastige dresscode.

Ga voor jouw Smart Casual look naar Wellens Men Herenmode.

Wat is Smart Casual?

Smart casual is bovenal verwarrend. Dat zeggen we er maar meteen bij. Het combineert twee woorden die in wezen tegengesteld zijn en verwacht van jou dat je de kloof tussen beide begrijpt. Moet je je aan de ‘smart’ kant kleden of meer nadruk leggen op ‘casual’? Er één ding waar je zeker van kunt zijn: een enorm aantal interpretaties.

Maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. In zekere zin is smart casual een stilistische blanco cheque die je kunt verzilveren zoals je wilt. Je kunt het ook heel letterlijk nemen en het beste van twee werelden combineren: combineer een Smart kledingstuk met iets meer casual, dan ben je effectief smart casual gekleed. Denk aan (de juiste soort) blazer met jeans, of een T-shirt in een pantalon op maat.

De smart casual dresscode wordt vaak gebruikt voor evenementen die relatief ontspannen zijn, maar toch een zekere mate van cachet vereisen. Denk aan ontspannen huwelijksrecepties, diploma-uitreikingen of chique restaurants waar van de gasten verwacht wordt dat ze een zekere mate van decorum tonen. Maar om smart casual te dragen is het niet zo eenvoudig om een blazer over je jeans te gooien – je moet de juiste stukken dragen die elkaar aanvullen en er niet te schokkend uitzien.

two man wearing yellow and grey suit jacket standing close together

De verschillende types van smart casual

Smart casual betekent veel verschillende dingen voor veel verschillende mensen, en niet te vergeten het soort evenement of bestemming waar je naartoe gaat. Smart casual op een diploma-uitreiking zal waarschijnlijk iets heel anders betekenen dan smart casual op een avondje uit.

Dus als je je kleedt volgens deze dubbelzinnige dresscode, is het belangrijk om te bedenken waar je naartoe gaat en met wie je daar naartoe gaat. Dit zal bepalen hoe smart, of juist hoe casual je gaat. Als je bijvoorbeeld naar een diploma-uitreiking gaat, is een blazer een onmisbaar onderdeel van je outfit. Afstudeerders hebben de neiging nogal stijf en formeel te zijn, dus je zou zeker niet overdressed zijn. Het dragen van kleding aan de smart kant van het spectrum fungeert ook als een teken van respect voor degenen die afstuderen – je toont waardering voor hoe belangrijk de gebeurtenis is.

Voor een afspraakje is het dragen van een blazer misschien wat overdreven, afhankelijk van waar je heen gaat. Om je niet overdressed te voelen, ga je misschien liever voor smart aan de onderkant, met een getailleerde broek en laarsjes, maar houd je het wat rustiger aan de bovenkant, met een Oxford shirt en bomberjack.

man standing beside building during day

Het verschil tussen Casual & Smart Casual

Hoewel smart casual veel nuances kent, is het vrij eenvoudig te onderscheiden van casual kleding. Casual kleding vereist weinig denkwerk omdat er in principe geen regels voor zijn. Casual betekent bijvoorbeeld jeans en een T-shirt, of een trainingsbroek, sneakers en een hoodie. Je kunt casual kleding dragen als je vanuit huis werkt of als je met vrienden naar de kroeg gaat.

Smart casual heeft iets extra’s nodig. Het vereist een kledingstuk dat typisch geassocieerd wordt met formaliteit en dat de look opfleurt en voorkomt dat het een slordig geheel wordt: een geplooide broek, een overhemd met knopen, een kasjmier trui. Terwijl casual kleding iets is wat je gewoon buiten draagt, is smart casual een dresscode, en als zodanig vereist het een beetje meer inspanning en denkwerk.

Smart Casual stylingtips

Onthoud dat de smart casual dresscode een spectrum is, dus als je een outfit samenstelt, houd dan in gedachten waar op dat spectrum je wilt springen. Hier zijn een paar belangrijke overwegingen.

Hou het simpel

Als je twijfelt, ga dan niet te ver. Blijf bij de beproefde garderobe-essentials, zoals donkere denim jeans, chino’s, Oxford overhemden, navy blazers en eenvoudige gebreide kleding. Smart casual is vaak op zijn best als het ingetogen is.

Complementaire kleuren

In een casual kledingstijl draag je soms aparte kleding in plaats van een traditioneel pak. Dat betekent natuurlijk dat je een blazer en broek moet combineren die niet bij elkaar passen. Als je dat van plan bent, kun je het beste kiezen voor gedempte, complementaire kleuren – denk aan een klassieke grijze wollen broek gecombineerd met een navy blazer en wit overhemd. Of, voor iets minder voor de hand liggend, probeer aardetinten zoals groen, steen en bruin.

man in gray suit jacket and black pants wearing black sunglasses standing on gray concrete stairs

De details in de gaten houden

Omdat we er voorstander van zijn om het simpel te houden, raden we je ook aan om de details van smart casual kleding goed in de gaten te houden, want die maken het verschil. Dat betekent aandacht besteden aan de kleine dingen, zoals ervoor zorgen dat je broek niet te lang is (als dat wel zo is, moet je hem op maat laten maken zodat hij net boven je schoenen uitkomt); ervoor zorgen dat je schoenen schoon of gepoetst zijn als ze van leer zijn; je leer op elkaar afstemmen, zodat je riem en schoenen niet met elkaar botsen, enzovoort. De details zijn belangrijk.

man in blue suit jacket and white dress shirt

Begin Casual

Een gemakkelijke manier om een smart casual look op te bouwen is te beginnen aan de casual kant van het spectrum. Draag wat je normaal in een casual situatie zou dragen en verwissel dan één of twee stukken met iets formelers. Begin bijvoorbeeld met een eenvoudige combinatie van jeans, T-shirt, hoodie en sneaker. Dit is een casual look, maar ook een die gemakkelijk kan worden aangekleed.

Om het smart casual te maken, hoef je alleen maar de hoodie te verwisselen voor een blazer, en je bent er. Of je houdt de hoodie en voegt er een slank bomberjack aan toe en Derby-schoenen in plaats van sneakers.

men's gray and black long sleeve shirt

De belangrijkste Smart Casual key items

Wit overhemd

Een waar icoon van de mannenmode, de Oxford button-down is het overhemd. Gedragen door enkele van de meest stijlvolle mannen aller tijden waaronder Miles Davis Jr, Paul Newman en James Dean, begon de button-down zijn leven op het poloveld. Polospelers in de 19e eeuw hadden er moeite mee dat de kragen van hun shirts rondfladderden, dus werden er knopen toegevoegd om ze op hun plaats te houden, zodat de ruiters er netjes uit konden zien zonder hun spel in gevaar te brengen terwijl ze te paard ballen ronddraaiden.

Sindsdien is de button-down een essentieel kledingstuk geworden, geliefd bij de Ivy League in de jaren 50 en 60, voordat hij in de jaren 80 en 90 een basisstuk van Ralph Lauren werd. Het is een meer informele versie van het traditionele overhemd met kraag, waardoor het perfect is om te dragen als onderdeel van een smart casual outfit.

Blazer

Een ongestructureerde blazer is heel anders dan een gewoon colbert. In tegenstelling tot de laatstgenoemde heeft het weinig tot geen vulling in de borst en schouders, waardoor de stof over je lichaam valt in plaats van het te vormen.

Een traditioneel colbert heeft meestal zware schouders, die scherpe, krachtige lijnen creëren die van nature formeel zijn en geassocieerd worden met zakelijke kleding. Een ongestructureerd jasje daarentegen ziet er meer ontspannen en natuurlijk uit, zodat het gemakkelijk te combineren is met casual kleding zoals chino’s, T-shirts, polo’s en gebreide kleding. Als je een blazer gaat dragen als onderdeel van een smart casual look, zorg er dan voor dat het een ongestructureerd jasje is.

Sneakers

Minimalistische sneakers zijn geen nieuw fenomeen, maar ze blijven een van de beste opties voor slim casual schoeisel. Een paar sneakers van leer met een strak, sober ontwerp passen net zo goed bij spijkerbroeken als bij formele kleding, en dat is niet iets wat veel schoenen kunnen claimen. Common Projects was waarschijnlijk de eerste die de stijl populair maakte, maar tegenwoordig produceren talloze merken met verschillende prijsniveaus hun eigen versie, dus wat je budget ook is, je zit altijd goed.

Chinos

Een chino is al lang de favoriete stijl voor wie iets zoekt dat er netjes uitziet zonder stijf te zijn. Technisch gezien is het een broek op maat, met schuine steekzakken en een gulp met rits, maar het is het materiaal dat het verschil maakt. Chino is eigenlijk een stof – een katoenen keperstof die in de 19e eeuw voor het eerst werd ontwikkeld voor het Britse en Franse leger, om duurzaam en comfortabel te zijn voor de troepen die aan het trainen waren. Traditioneel werd de stof in kaki geverfd, maar tegenwoordig is hij in bijna alle kleuren te vinden, waarvan er vele op het slagveld niet zouden misstaan.

De chino heeft niet langer militaire connotaties, want het is een van de populairste broekstijlen voor mannen geworden, buiten de jeans. Zoek naar een broek met een normale, taps toelopende pasvorm, met ruimte in de dij, maar smaller naar de zoom toe. Als je het ons vraagt, hebben strakke of skinny chino’s hun langste tijd gehad.

 

Key Smart Casual Outfits

Geheel in het zwart

In geval van twijfel is een volledig zwarte smart casual look zelden een gemiste kans. Strak en geraffineerd, ton-sur-ton zwarte kleding is gemakkelijk te dragen en doet de drager bijna altijd slanker lijken, wat geen slechte zaak is. Het straalt ook een zekere nonchalance uit die vaak verloren gaat bij meer kleurrijke looks.

Vergeet niet om in je look te zoeken naar een reeks stoffen met textuur. Denk aan leer, katoenen keperstof of lamswol – materialen die visueel interessant zijn en ervoor zorgen dat je outfit er niet te plat uitziet.

man in black long-sleeved top

Blazer met jeans

Deze klassieke combinatie is een stijlvol en casual basic kledingstuk, maar het moet wel op de juiste manier worden gecombineerd. Voor de blazer kies je voor een ongestructureerd model, met natuurlijke, niet-opgevulde schouders. Zo blijft het casual en lijkt het niet alsof je je colbert over de dichtstbijzijnde jeans hebt gegooid. De jeans moet recht en donker zijn – diep indigo of zwart, zodat hij de slimheid van de blazer complementeert.

man in blue and white pinstripe dress shirt and blue denim jeans standing beside white wall

Vrijetijdskleding

Het is mogelijk om smart casual gekleed te gaan zonder je stijl te veranderen. Ga op zoek naar casual kledingstukken waar je je al comfortabel in voelt, maar dan gemaakt van luxere stoffen. Bomberjacks van suède of leer; T-shirts van merinowol; gebreide kledingstukken van kasjmier. Dit zijn allemaal stukken die gewoonlijk in een casual omgeving worden gedragen, maar wanneer ze van deze stoffen zijn gemaakt, krijgen ze een slimmere look die perfect te combineren is met chino’s en Derby’s.

Gebreide polo’s

Van alle opties op deze lijst is de gebreide polo misschien wel het geheime wapen van de smart casual dresscode. Gebreide polo’s zijn relaxter dan een overhemd, maar dankzij de kraag slimmer dan een ronde hals. Ze zijn ideaal om te dragen, maar zien er ook geweldig uit boven een strakke denim jeans.

Ongelooflijk veelzijdig en gemakkelijk te dragen, zoek er een in klassiek navy, bruin of olijfgroen en draag hem met vrijwel alles in je garderobe.

Vergeet de stropdas

Een manier om je te kleden voor een meer formele smart casual gelegenheid is een pak zonder das. Het klinkt eenvoudig, nietwaar? Maar er zijn, zoals altijd, een paar regels om rekening mee te houden. Houd het pak zo ontspannen mogelijk door te zoeken naar een ongestructureerd model met één overslag en combineer het met een Oxford-overhemd, een denim overhemd of een overhemd met een opa-kraag.

Draag het over loafers, bootschoenen of Derby’s. Deze subtiele veranderingen zorgen ervoor dat je er niet uitziet als alle andere die om 17.00 uur het kantoor uitlopen.

Ga voor jouw Smart Casual look naar Wellens Men Herenmode.

man in gray suit jacket

Coltrui

De coltrui, ooit voorbehouden aan komische schurken en academici, is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Veel mannen zijn zich bewust geworden van het veelzijdige potentieel ervan als smart casual kledingstuk. Draag je coltrui met alles wat je normaal met een overhemd zou dragen, voor een look die zowel geraffineerd als ontspannen is.

selective focus photography of man wear brown blazer and eyeglasses

Een korte geschiedenis van smart casual

Het is moeilijk precies aan te geven wanneer en waar de term “smart casual” vandaan komt, maar algemeen wordt aangenomen dat hij in het midden van de 20e eeuw is uitgevonden. In die periode droegen mannen in westerse landen, uit trots, elke dag maatkleding. Een pak vertegenwoordigde iets dat groter was dan de som der delen. Als je een pak droeg, was je een respectabel burger, iemand die voor zichzelf en zijn gezin zorgde.

Pakken waren de norm, dus toen de term ‘smart casual’ begon op te duiken en vanaf de jaren 80 echt aan populariteit won, hield dat in wezen in dat je een meer casual pak droeg dan het typische zakelijke tweedelige pak. Het viel ook samen met de term “business casual”, die in wezen hetzelfde betekende. Beide termen hebben sindsdien voor eindeloze verwarring gezorgd, maar er is één belangrijk verschil tussen de twee: business casual verwijst naar kleding die voor het werk wordt gedragen, terwijl smart casual een dresscode is (meestal) voor gelegenheden buiten het kantoor.