Hoe plan je een wandeling voor het hele gezin?

Zo krijg je iedereen mee op de gezinswandeling, van kleuters tot opa en oma.

Als je kinderen hebt of regelmatig voor jonge kinderen zorgt en je er graag op uit trekt kan dit een hele uitdaging zijn. Als het wandelen met je baby of peuter nieuw voor je is, wacht dan gewoon even. Het komt uiteindelijk allemaal goed. Als je wel iets leert in deze jaren dan is het wel dat het belangrijk is om de situatie goed in te schatten – van waar je naartoe gaat tot de spullen die je meeneemt – voordat je op pad gaat. Het zou mooi zijn als wandelen met kinderen zo eenvoudig was als een pad kiezen en er voor gaan. Dat kan soms zo zijn, maar is meestal niet het geval. Hieronder wat tips om ervoor te zorgen dat je met het hele gezien tot ver in de tienerjaren gezellige familie avonturen beleeft.

Boek je volgende camping vakantie voor het hele gezin op Campings.com.

woman in blue denim jeans and black jacket walking with woman in green jacket

Plan met het hele gezin in gedachten

Ooit had je misschien een rustige kleine baby die blij was om omhoog te staren naar het zonlicht dat door de bladeren in de bomen stroomde, maar nu is hij 3. Dit betekent dat hij in de “het gaat allemaal om mij en mijn manier” fase zit. Verwacht soms wat geduld en onderhandelen. Voor dit, stel ik voor steekpenningen en speelgoed. Houd ze bij de hand voor afleiding en om je in beweging te krijgen.

Heb je meer dan één kind? Soms kan dat een goede zaak zijn, omdat meerdere kinderen elkaar op het spoor houden. Maar het kan ook betekenen dat je je beter bewust moet zijn van de paden die je kiest, zodat je geen mini-hartaanval krijgt als je vierjarige besluit weg te lopen terwijl jij een poepluier aan het verschonen bent. Om de kleuters in toom te houden terwijl jij op de grond zit te worstelen met natte luiers, kun je speelgoed zoals een vergrootglas meenemen en je 4-jarige laten vertellen wat hij allemaal op de grond ziet. Geen speelgoed? Vraag ze om vijf tinten groen voor je te zoeken in de omgeving.

Neem je opa en oma mee? Denk aan het terrein en of er wortels of rotsen zijn waar ze misschien overheen moeten stappen. Een grootouder kan het misschien goed doen op een voetpad, maar oneffen terrein vereist meer spierkracht. Er zijn veel paden die geschikt zijn voor wandelstokken of rollators. Hetzelfde geldt voor kleintjes die net beginnen met lopen. Gladdere paden met boomschors of stevig vuil zijn gemakkelijker begaanbaar dan losse kiezels. Zoek ook naar paden met bankjes of goede stronken om te rusten. Dit kan een zegen zijn voor ouders die borstvoeding geven.

Stel de juiste wandelverwachtingen op

Wandelingen die je deed voor je baby zijn misschien niet meer wat je je herinnert. Ooit heb je je misschien door lange, saaie stukken geworsteld om bij de goudklomp van de wandeling te komen waar de waterval stroomde of het uitzicht episch was, maar nu kan het zijn dat je letterlijk kruipt of rondjes loopt op het pad. Zoek paden uit die al vroeg in de wandeling interessant zijn. Verlaten, afbrokkelende structuren (zolang ze niet gevaarlijk zijn), een touwschommel, bloemenvelden, natuurlijke rotspalen en grote modderige plassen zijn allemaal geweldige peuter- en kindermotivators.

Als je oudere familieleden meeneemt, houd iedereen dan positief en enthousiast over het avontuur door gladde paden te kiezen die een minimale wandeling vereisen om het uitzicht, de waterval of het interessante punt te bereiken. “Als ik een wandeling voor mijn kleintje kies, zoek ik routes met afwisseling en iets leuks aan het eind, zoals watervallen, meren, een gerestaureerde hut. Ik schuw de hoogte niet, maar zorg ervoor dat het pad niet langer is dan vijf kilometer. Ik heb gemerkt dat kinderen sterker zijn dan we denken, en met een beetje positieve aanmoediging en veel snacks kunnen ze bijna alles beklimmen.

man in blue jacket and blue denim jeans walking on dirt road during daytime

Vind routes bij je in de buurt

Het zal je misschien verbazen dat je niet ver van huis hoeft te reizen om een pad te vinden dat je kinderen zal vermaken. Sterker nog, voor velen betekent een kortere rit naar een wandeling een minder chagrijnig kind op het pad. Niet alle kinderen kunnen goed reizen, dus werk toe naar wandelingen die verder weg zijn naarmate je kind ouder wordt en je meer avontuur beleeft. Toen ik voor het eerst met mijn kinderen op ontdekkingstocht ging, bleef ik vaak dicht bij huis. Nu vind ik het geen probleem meer om een uur te rijden voor een mooie wandeling.

Toch zijn er momenten dat ik niet een wandeling kan doen die de hele dag in beslag neemt, dus op die dagen ga ik terug naar de wandelingen die ik vroeg heb geleerd en die dicht bij huis zijn en ik krijg nog steeds het plezier van op pad zijn. Ben je een solo-ouder (alleenstaand of vaak alleen) en ben je met een paar kinderen tegelijk bezig? Houd het dicht bij huis voor je eigen comfortniveau.

Kies de juiste wandeluitrusting

Je hebt geen dure kleren of spullen nodig, maar verwacht wel dat alles ontzettend vies wordt. Ik neem altijd schone kleren en een handdoek mee in de auto, want het is niet ongewoon dat er iemand in een modderpoel gaat liggen, gewoon omdat die er ligt. Eenvoudige rubberlaarzen zijn een must als je ergens woont waar het ook maar een beetje regent. Handschoenen en mutsen kunnen lastig zijn om aan te houden. Wees creatief en als je kind een theepot in de vorm van een kip op zijn hoofd wil (waargebeurd verhaal), laat hem dan maar doen of het hem warm houdt. Neem de tijd om je spullen te onderzoeken en koop ze niet omdat ze in de aanbieding zijn of omdat ze het eerste zijn wat je ziet. Dit geldt vooral voor dragers omdat je veel zult moeten dragen als de kinderen nog jong zijn.

Onthoud dat het erop uit trekken met gezinsleden gepaard zal gaan met ups en downs, horten en stoten en tal van zenuwslopende momenten. Maar het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk anticipeert vóór de wandeling, zodat je kunt omgaan met wat je op de dag van je avontuur te wachten staat.

Wil je graag in het buitenland van de mooiste wandelroutes genieten? Bekijk dan eens de website van Campings.com voor de leukste campings en accommodaties in de meest prachtige (wandel)gebieden.