Badkamer samenstellen: 3 tips

De gemiddelde Nederlandse badkamer is meestal niet al te groot. Daardoor kan het best lastig zijn om de juiste indeling te vinden.

Je bent toe aan een geheel nieuwe complete badkamer.

Hoe verwerk je alle benodigde meubels en sanitair in een relatief kleine ruimte? En hoe zorg je ervoor dat het een stijlvol geheel wordt? Geen eenvoudige opgave. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je het voor jezelf makkelijker kunt maken. Met behulp van de volgende drie tips wordt het samenstellen van een geheel nieuwe badkamer makkelijker dan ooit tevoren.

1. Keuzes maken

De meeste mensen zijn niet gezegend met de allergrootste badkamer. Dat betekent dat er over het algemeen keuzes gemaakt moeten worden. Je kunt niet alles wat je zou willen in de badkamer realiseren. Hoewel er nog altijd veel mogelijk is. Lukt het je bijvoorbeeld niet om te kiezen tussen een bad of een douche? Overweeg dan een bad-douchecombinatie. Zo ben je niet verplicht om beide in de ruimte te plaatsen en kan je toch van zowel het bad als de douche genieten.

Het blijft belangrijk om keuzes te maken. Is een wastafel voor twee personen bijvoorbeeld echt nodig? Haal je niet veel meer uit de badkamer met een grote inloopdouche en als je het bad laat zitten? Zet voor jezelf goed op een rijtje wat je echt verlangt van de badkamer en welke mogelijkheden wellicht aangepast kunnen worden op basis van de ruimte.

Zorg er in elk geval voor dat de badkamer niet te vol wordt. Zelfs als het nét past, kan dit toch tot ergernissen leiden. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte blijft om te lopen en spullen je niet in de weg gaan staan. Lukt het je niet om de juiste indeling te maken? Laat je dan helpen door een deskundige. Deze kan bijvoorbeeld met behulp van een 3D ontwerp laten zien wat er mogelijk is in de ruimte en hoe dit er ongeveer uit zal komen te zien.

2. Denk aan voldoende opbergruimte

Het grootste probleem in de badkamer is vaak een gebrek aan opbergruimte. En dit terwijl er juist hier aardig wat op te bergen valt. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken, toiletspullen, medicijnen, enzovoorts. Daarom is het goed om hier extra aandacht aan te besteden. Juist omdat de badkamer meestal een kleinere ruimte is, is het belangrijk om de ruimte efficiënt in te delen. Bijvoorbeeld met behulp van multifunctionele meubels. Denk bijvoorbeeld aan een wastafel met extra lades of een medicijnkast met spiegel. Probeer ook de hoogte van de ruimte zoveel mogelijk in te zetten.

3. Rustgevende uitstraling

De badkamer hoort een oase van rust te zijn. De plek waar je je terug kunt trekken na een lange werkdag. Waar je even helemaal niets hoeft. Het is dan ook belangrijk dat de ruimte een rustgevende uitstraling krijgt. Kies bijvoorbeeld voor grotere tegels voor een rustgevend en harmonieus geheel. Grote tegels passen uitstekend bij de huidige badkamertrends. Wil je toch iets meer uitpakken? Maak dan gebruik van enkele eyecatchers, zoals koperen kranen bij de wastafel of een unieke spiegel, en laat de rest van het geheel zo rustig mogelijk.